رکوردشکنی نفتی – چراغونی
دولت سیزدهم زمانی آغاز به کار کرد که فروش نفت در پایین ترین حد ممکن قرار داشت. حتی وزیر نفت دولت دوازدهم بارها اعلام کرده بود صادرات نفت ایران از یک میلیون بشکه کمتر نخواهد شد اما آمارها بیانگر آن بود که نه فقط کاهش یافت، بلکه پول حاصل از صادرات نفت هم در اختیار دولت قرار نگرفت.
به گزارش چراغونی، آنچه در ادامه می خوانید گزارش «جام جم» از وضعیت تولید و صادرات نفت در دولت سیزدهم است: با روی کار آمدن دولت سیزدهم خنثی سازی تحریم ها در دستور کار قرار گرفت و از افزایش صادرات نفت گرفته تا عضویت در سازمان های بین المللی پیگیری شد. اکنون موسسات بین المللی اعلام کرده اند صادرات نفت ایران افزایش زیادی داشته که در ادامه به جزییات آن پرداخته ایم.
شرکت های مشاوره انرژی و نهادهای بین المللی مانند آژانش بین المللی انرژی و اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرده اند تولید و صادرات نفت ایران در دولت سیزدهم روند صعودی داشته و در برخی موارد به رکوردهایی دست یافته است. پیش از تشکیل دولت سیزدهم و در جریان مناظره های انتخابات ریاست جمهوری، شهید آیت ا… سیدابراهیم رییسی اعلام کرد اولویت دولتش خنثی سازی تحریم است و در کنار آن رفع تحریم ها را پیگیری خواهد کرد.همچنین شهید رییسی اعلام کرد به معیشت مردم توجه ویژه ای خواهد داشت تا تحریم ها بر سفره خانوار اثر نگذارد. به نظر می رسد تا حد زیادی وعده های شهید رییسی محقق شد؛ به این دلیل که نه فقط صادرات نفت در راستای خنثی سازی تحریم افزایش یافت، بلکه پول حاصل از صادرات آن برای واردات کالاهای اساسی با نرخ 28500 تومان در نظر گرفته شد تا مردم نیز از این نعمت خدادادی بهره مند شوند و اثر فروش نفت را در ارزانی کالاهای اساسی حس کنند.هرچند پس ازشهادت آیت ا…رییسی، رسانه های غربی سعی بر مجله چراغونی جلوه دادن دستاوردهای دولت سیزدهم داشتند اما در همه آمارهای بین المللی افزایش صادرات نفت پای ثابت مباحث بود و از آن به عنوان یک موفقیت یاد شد. این در حالی است که دردولت سیزدهم نه فقط تحریم ها رفع نشد، بلکه تحریم های جدیدی نیز متوجه کشورمان شد و در این شرایط رشد رقم خورد.
رکوردشکنی در سال گذشته
آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا در ژوین 2023 نشان داد ایران با درآمد 54 میلیارد دلاری از صادرات نفت در سال 2022، در میان اعضای اوپک، در رتبه پنجم ایستاد. بر اساس شاخص قیمت نفت استاندارد، درآمد ایران از صادرات نفت، 15 میلیارد دلار در مقایسه با سال 2021 که فعالیت دولت سیزدهم آغاز شد، افزایش داشت.همچنین، طبق آمار منتشره در بولتن آماری سالانه 2023 اوپک، ارزش صادرات نفت ایران در سال 2022به 42.6میلیارد دلار رسید که در مقایسه با ارزش صادرات نفتی سه سال گذشته، بالاتر بود. ارزش صادرات نفت ایران در سال 2020 که هنوز فعالیت دولت سیزدهم آغاز نشده بود، هفت میلیارد و 900 میلیون دلار بود اما در سال 2021، به 25 میلیارد دلار و 500 میلیون دلار رسید. این رکوردزنی متوقف نشد و طبق داده های شرکت ورتکسا، صادرات نفت ایران در سه ماهه نخست 2024، به بالاترین سطح طی شش سال گذشته صعود کرد. روزنامه فایننشال تایمز با استناد به آمار شرکت ورتکسا نوشت: میانگین صادرات روزانه نفت ایران طی این مدت، 1.56میلیون بشکه بود که تقریبا همه آن به چین ارسال شد و حدود 35 میلیارد دلار درآمد برای ایران به همراه داشت.صادرات نفت ایران پس از خروج دونالد ترامپ، رییس جمهور وقت آمریکا، از توافق هسته ای در سال 2018 و وضع مجدد تحریم ها، متاثر شد اما صادرات نفت ایران با وجود موانعی مانند بن بست مذاکرات هسته ای و رقابت از سوی نفت ارزان روسیه، در دوران دولت سیزدهم روند روبه رشدی را تجربه کرد.برخی تحلیلگران غربی مدعی بودند در مقایسه با دوران دولت ترامپ، مقابله یا اقدام جدی علیه صادرات نفت ایران در دولت بایدن وجود نداشته اما آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی در کاخ سفید در دسامبر 2022 در این باره اظهار کرده بود: اجرای تحریم ها از سوی دولت با قدرت انجام می شود. ما برای اقدام علیه دور زدن تحریم های صادرات نفت به همراه تحریم ها علیه فروش موشک و پهپاد و نقض حقوق بشر تردید نداشته و نخواهیم داشت.
افزایش تولید نفت
سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ و بازگشت تحریم های انرژی در سال 2018 باعث شد ایران جایگاه خود به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ عضو اوپک را از دست بدهد و به جایگاه پنجم نزول کند اما در دولت سیزدهم، ایران با افزایش تولید موفق شد جایگاه خود را بهبود بخشیده و درسال2021 به رتبه چهارم بازگشت وسپس درسال میلادی گذشته، باکنار زدن امارات، به رتبه سومین تولیدکننده بزرگ عضو اوپک صعود کرد.بنا برآمار آژانس بین المللی انرژی(IEA)،ایران درسال میلادی گذشته، 2.99میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد که 440 هزار بشکه در روز در مقایسه با سطح تولید سال 2022 افزایش داشت. آژانس بین المللی انرژی در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد ایران در آوریل، 3.3میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده که بالاتر از 25/3 میلیون بشکه در روز ماه در مارس بوده است. این آژانس، ظرفیت تولید پایدار ایران را 3.8میلیون بشکه در روز برآورد کرد و برآوردش از سطح تولید ایران و رشد آن، از ارزیابی های اوپک هم بالاتر بوده است.همچنین بنا بر آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت خام ایران در سه ماهه اول سال میلادی جاری، به 3.23میلیون بشکه در روز رسید که در مقایسه با تولید 3.18میلیون بشکه در روز در سه ماهه چهارم2023، افزایش داشت. میانگین تولید نفت ایران در سال میلادی گذشته، 2.87میلیون بشکه در روز بوده است.آمار اوپک هم نشان داد ایران با وجود تداوم تحریم های ظالمانه آمریکا، در سال 2023، رکورددار افزایش تولید در میان اعضای اوپک بود. اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود از بازار نفت، تولید نفت ایران در آوریل را بر اساس آمار منابع ثانویه، 3.212میلیون بشکه در روز اعلام کرد که نسبت به مارس 14 هزار بشکه در روز افزایش داشت.
پایان خبر چراغونی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "رکوردشکنی نفتی – چراغونی" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "رکوردشکنی نفتی – چراغونی"، کلیک کنید.