آشنایی با مساجد استانبول
استانبول شهر تاریخ و فرهنگ همواره مقصدی جذاب برای گردشگران بوده است. در میان جاذبه های بی شمار این شهر مساجد باشکوه آن از جایگاه ویژه ای برخوردارند. این مساجد نه تنها عبادتگاه هایی برای مسلمانان بلکه نمادی از هنر معماری و تاریخ غنی امپراتوری عثمانی به شمار می روند. گویی هر خشت و نگاره ای در این مساجد داستانی ناگفته از قدرت ایمان و هنر پادشاهان عثمانی را روایت می کند. تماشای گنبد های رفیع مناره های سر به فلک کشیده کاشی کاری های ظریف و خطاطی های هنرمندانه این مساجد هر بیننده ای را به تحسین وا می دارد. اما بازدید از این مساجد نیازمند اطلاعاتی است که در این مقاله در اختیارتان قرار می گیرد.

در این میان انتخاب از میان این همه مسجد باشکوه می تواند دشوار باشد. کدام مسجد را در اولویت قرار دهیم؟ چه نکاتی را در بازدید از مساجد باید رعایت کنیم؟ در این مقاله به معرفی تعدادی از باشکوه ترین و مشهورترین مساجد استانبول می پردازیم و اطلاعاتی کاربردی در مورد تاریخچه معماری و نحوه بازدید از آن ها ارائه می دهیم تا بتوانید سفری خاطره انگیز و پربار به این شهر داشته باشید و از تماشای این شاهکارهای معماری لذت ببرید.
مساجد استانبول عبادتگاه یا قدرت نمایی پادشاهان عثمانی؟
مساجد استانبول یادگاری های ارزشمندی از دوران امپراتوری عثمانی همواره به عنوان نمادی از هنر معماری و تاریخ این سرزمین شناخته می شوند. اما آیا این بناهای باشکوه صرفاً عبادتگاه هایی برای مسلمانان بودند یا اهداف دیگری نیز در پس ساخت آن ها نهفته بود؟ با نگاهی دقیق تر به تاریخچه و معماری این مساجد می توان دریافت که پادشاهان عثمانی از این بناها به عنوان ابزاری برای نمایش قدرت ثروت و مشروعیت خود نیز استفاده می کردند.
هر پادشاه عثمانی پس از رسیدن به تاج و تخت دستور ساخت مسجدی عظیم و باشکوه را می داد تا نام خود را در تاریخ جاودانه سازد. این مساجد با استفاده از بهترین مصالح هنرمندان و معماران ساخته می شدند و با تزیینات خیره کننده عظمت و شکوه امپراتوری را به رخ جهانیان می کشیدند. اندازه بزرگ گنبدهای رفیع مناره های بلند و استفاده از عناصر تزیینی گران قیمت مانند طلا نقره و سنگ های قیمتی همگی نشان از قدرت و ثروت پادشاهان عثمانی داشتند. به این ترتیب مساجد استانبول نه تنها محل عبادت بلکه نمادی از اقتدار و شکوه امپراتوری عثمانی بودند.
مسجد ایا صوفیه استانبول
مسجد ایاصوفیه نگین درخشان استانبول با تاریخچه ای پر فراز و نشیب همواره یکی از مهم ترین و پربازدیدترین جاذبه های این شهر بوده است. این بنا که در ابتدا به عنوان کلیسای جامع ساخته شد پس از فتح استانبول توسط عثمانی ها به مسجد تبدیل شد و امروزه نیز به عنوان مسجد به فعالیت خود ادامه می دهد. معماری بی نظیر گنبد عظیم و تزیینات چشم نواز ایاصوفیه آن را به یکی از شاهکارهای معماری جهان تبدیل کرده است.
سرگذشت مسجد ایاصوفیه
ایاصوفیه در طول تاریخ خود شاهد رویدادهای بسیاری بوده است. این بنا در ابتدا به عنوان کلیسای جامع شهر قسطنطنیه (استانبول امروزی) در دوران امپراتوری بیزانس ساخته شد. پس از فتح شهر توسط عثمانی ها در سال ۱۴۵۳ سلطان محمد فاتح دستور تبدیل کلیسا به مسجد را صادر کرد. در این راستا تغییراتی در بنا ایجاد شد و عناصری مانند مناره محراب و منبر به آن اضافه گردید. ایاصوفیه تا سال ۱۹۳۵ به عنوان مسجد فعالیت می کرد تا اینکه در این سال به موزه تبدیل شد. در سال ۲۰۲۰ با حکم دادگاه ایاصوفیه مجدداً به مسجد تغییر کاربری داد و امروزه نیز به عنوان مسجد مورد استفاده قرار می گیرد.
مسجد سلطان احمد (مسجد آبی)
مسجد سلطان احمد مشهور به مسجد آبی یکی دیگر از مساجد باشکوه استانبول است که به دلیل کاشی کاری های آبی رنگ به این نام شهرت یافته است. این مسجد که در اوایل قرن هفدهم میلادی به دستور سلطان احمد یکم ساخته شده نمونه ای برجسته از معماری عثمانی به شمار می رود. مسجد آبی با شش مناره گنبدهای متعدد و حیاط بزرگ خود یکی از بزرگترین و زیباترین مساجد استانبول است.
تزیینات مسجد آبی
آنچه مسجد سلطان احمد را از سایر مساجد متمایز می کند تزیینات داخلی آن است. بیش از ۲۰ هزار کاشی ایزنیک با طرح های گل و گیاه دیوارهای مسجد را پوشانده اند و فضایی دلنشین و آرامش بخش ایجاد کرده اند. نور خورشید که از طریق پنجره های متعدد به داخل مسجد می تابد بر زیبایی کاشی کاری ها می افزاید و رنگ آبی آن ها را درخشان تر می کند. خطاطی های هنرمندانه لوسترهای بزرگ و ستون های مرمرین نیز از دیگر عناصر تزیینی مسجد آبی هستند.
مکان های گردشگری اطراف مسجد آبی استانبول
مسجد آبی در قلب منطقه تاریخی استانبول واقع شده و دسترسی آسانی به سایر جاذبه های گردشگری این شهر دارد. مسجد ایاصوفیه کاخ توپکاپی بازار بزرگ و آب انبار باسیلیکا از جمله مکان های دیدنی هستند که در نزدیکی مسجد آبی قرار دارند و می توانید پس از بازدید از مسجد به آن ها نیز سر بزنید. همچنین رستوران ها و کافه های متعددی در اطراف مسجد وجود دارند که می توانید در آن ها غذا میل کنید و از فضای دلنشین منطقه لذت ببرید.
مسجد سلیمانیه استانبول
مسجد سلیمانیه یکی از بزرگترین و باشکوه ترین مساجد استانبول به دستور سلطان سلیمان یکم مشهور به سلطان سلیمان قانونی ساخته شده است. این مسجد که توسط معمار سنان معمار برجسته عثمانی طراحی شده نمونه ای بی نظیر از معماری کلاسیک عثمانی به شمار می رود. مسجد سلیمانیه با گنبد عظیم مناره های بلند و حیاط وسیع خود یکی از شاخص ترین بناهای تاریخی استانبول است.
مسجد فاتح استانبول
مسجد فاتح یادگاری از دوران سلطان محمد فاتح فاتح قسطنطنیه یکی دیگر از مساجد مهم و تاریخی استانبول است. این مسجد که در محل کلیسای بیزانسی حواریون ساخته شده نمونه ای از معماری اسلامی-عثمانی را به نمایش می گذارد. مسجد فاتح علاوه بر ارزش تاریخی از نظر معماری نیز دارای اهمیت فراوانی است و گنبد بزرگ مناره های بلند و تزیینات داخلی آن هر بیننده ای را به تحسین وا می دارد.
مسجد رستم پاشا استانبول
مسجد رستم پاشا مسجدی کوچک اما بسیار زیبا و دیدنی در استانبول است که به دستور رستم پاشا داماد و وزیر اعظم سلطان سلیمان قانونی ساخته شده است. این مسجد به دلیل کاشی کاری های نفیس و منحصربه فرد خود شهرت دارد. کاشی های ایزنیک با طرح های گل و گیاه و رنگ های زنده دیوارهای مسجد را پوشانده اند و فضایی دلنشین و چشم نواز ایجاد کرده اند. مسجد رستم پاشا گوهری پنهان در میان بازارهای شلوغ استانبول ارزش دیدن دارد.
مسجد جدید استانبول
مسجد جدید با وجود نامش یکی از قدیمی ترین مساجد استانبول است که ساخت آن در قرن هفدهم میلادی آغاز شده است. این مسجد که به دستور صفیه سلطان همسر سلطان مراد سوم ساخته شده نمونه ای از معماری عثمانی را به نمایش می گذارد. مسجد جدید با گنبد بزرگ مناره های بلند و تزیینات داخلی خود یکی از جاذبه های گردشگری مهم استانبول است.
مسجد اورتاکوی استانبول
مسجد اورتاکوی مسجدی زیبا و دیدنی در کنار تنگه بسفر یکی از محبوب ترین جاذبه های گردشگری استانبول است. این مسجد که در قرن نوزدهم میلادی به دستور سلطان عبدالمجید ساخته شده نمونه ای از معماری نئوباروک عثمانی را به نمایش می گذارد. مسجد اورتاکوی با نمای سفید رنگ مناره های ظریف و موقعیت مکانی بی نظیر خود یکی از زیباترین مساجد استانبول است.
مسجد ایوب سلطان استانبول
مسجد ایوب سلطان یکی از مهم ترین و مقدس ترین مساجد استانبول برای مسلمانان در منطقه ایوب واقع شده است. این مسجد که به یاد ابوایوب انصاری صحابه پیامبر اسلام ساخته شده هر ساله میزبان زائران بسیاری از سراسر جهان است. مسجد ایوب سلطان با معماری باشکوه فضای معنوی و آرامگاه ابوایوب انصاری یکی از مهم ترین اماکن مذهبی استانبول است.
مسجد شاهزاده استانبول
مسجد شاهزاده یادبودی برای شاهزاده محمد پسر مورد علاقه سلطان سلیمان قانونی یکی دیگر از مساجد زیبای استانبول است. این مسجد که توسط معمار سنان طراحی شده نمونه ای از معماری کلاسیک عثمانی را به نمایش می گذارد. مسجد شاهزاده با گنبد بزرگ مناره های بلند و حیاط وسیع خود یکی از شاخص ترین بناهای تاریخی استانبول است.
مسجد نور عثمانیه استانبول
مسجد نور عثمانیه مسجدی با معماری منحصربه فرد و متفاوت در استانبول است که در قرن هجدهم میلادی ساخته شده است. این مسجد که به دستور سلطان محمود اول ساخته شده نمونه ای از معماری باروک عثمانی را به نمایش می گذارد. مسجد نور عثمانیه با پنجره های متعدد نور فراوان و تزیینات داخلی خاص خود یکی از مساجد دیدنی استانبول است.
مسجد چاملیجا استانبول
مسجد چاملیجا یکی از جدیدترین و بزرگترین مساجد استانبول بر فراز تپه چاملیجا واقع شده است. این مسجد که در سال ۲۰۱۹ افتتاح شده نمونه ای از معماری مدرن عثمانی را به نمایش می گذارد. مسجد چاملیجا با شش مناره گنبد بزرگ و طراحی مدرن خود یکی از شاخص ترین بناهای معاصر استانبول است.
مسجد دولما باغچه استانبول
مسجد دولما باغچه مسجدی زیبا و دیدنی در کنار کاخ دولما باغچه یکی دیگر از جاذبه های گردشگری استانبول است. این مسجد که در قرن نوزدهم میلادی به دستور سلطان عبدالمجید ساخته شده نمونه ای از معماری نئوکلاسیک عثمانی را به نمایش می گذارد. مسجد دولما باغچه با نمای سفید رنگ مناره های ظریف و موقعیت مکانی بی نظیر خود یکی از زیباترین مساجد استانبول است.
مسجد قلیچ علی پاشا استانبول
مسجد قلیچ علی پاشا مسجدی تاریخی و زیبا در استانبول است که به دستور قلیچ علی پاشا دریاسالار مشهور عثمانی ساخته شده است. این مسجد که توسط معمار سنان طراحی شده نمونه ای از معماری کلاسیک عثمانی را به نمایش می گذارد. مسجد قلیچ علی پاشا با گنبد بزرگ مناره های بلند و حیاط وسیع خود یکی از شاخص ترین بناهای تاریخی استانبول است.
مسجد مهر و ماه سلطان استانبول
مسجد مهر و ماه سلطان مسجدی زیبا و دیدنی در استانبول است که به دستور مهر و ماه سلطان دختر سلطان سلیمان قانونی ساخته شده است. این مسجد که توسط معمار سنان طراحی شده نمونه ای از معماری کلاسیک عثمانی را به نمایش می گذارد. مسجد مهر و ماه سلطان با گنبد بزرگ مناره های بلند و حیاط وسیع خود یکی از شاخص ترین بناهای تاریخی استانبول است.
مسجد بایزید دوم استانبول
مسجد بایزید دوم مسجدی تاریخی و زیبا در استانبول است که به دستور سلطان بایزید دوم ساخته شده است. این مسجد که نمونه ای از معماری کلاسیک عثمانی را به نمایش می گذارد با گنبد بزرگ مناره های بلند و حیاط وسیع خود یکی از شاخص ترین بناهای تاریخی استانبول است. مسجد بایزید دوم یادگاری ارزشمند از دوران امپراتوری عثمانی هر ساله میزبان گردشگران بسیاری از سراسر جهان است.
مشهورترین مساجد استانبول کدامند؟
مسجد ایاصوفیه مسجد سلطان احمد (مسجد آبی) مسجد سلیمانیه مسجد فاتح و مسجد رستم پاشا از جمله مشهورترین مساجد استانبول هستند.
ساعت بازدید مساجد استانبول چگونه است؟
ساعت بازدید مساجد استانبول معمولاً از ساعت ۹ صبح تا یک ساعت قبل از اذان مغرب است اما این زمان ممکن است در برخی مساجد متفاوت باشد.
آیا ورود به مساجد استانبول رایگان است؟
بله ورود به مساجد استانبول برای عموم رایگان است.
پوشش مناسب برای بازدید از مساجد استانبول چیست؟
هنگام بازدید از مساجد استانبول باید پوشش مناسب داشته باشید. خانم ها باید موهای خود را بپوشانند و لباس های پوشیده و گشاد بپوشند. آقایان نیز باید لباس های پوشیده بپوشند و از پوشیدن شلوارک خودداری کنند.
مسجد ایاصوفیه در حال حاضر چه کاربری دارد؟
مسجد ایاصوفیه در حال حاضر به عنوان مسجد مورد استفاده قرار می گیرد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آشنایی با مساجد استانبول" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آشنایی با مساجد استانبول"، کلیک کنید.